11.Bucataria italiana

Farfurie cu paste si fructe de mare, paste fiind un simbol pentru bucateria italianaItalia este o destinaţie de vis pentru oricine iubeşte mâncarea şi băutura bună. Dar nu e nevoie să călătoreşti ca să te delectezi cu deliciile italiene. Poţi aduce Italia la tine acasă dacă încerci reţetele delicioase de paste sau pizza.
Totuşi, nu uita că acestea sunt cele mai cunoscute mâncăruri din bucătăria italiană, dar nu sunt singurele delicii pe care le propune această ţară. Dacă vrei să guşti cu adevărat din bunătăţile italiene trebuie să încerci şi risotto, lasagna, minestrone şi desigur salatele cu mozzarela.
Bucătăria italiană este una din cele mai cunoscute din lume şi a influenţat cultura culinară a multor ţări. La rândul ei, a fost influenţată de-a lungul istoriei de bucătăria arabă, grecească, bizantină şi etruscă. Reţete italiene vechi de mii de ani au cunoscut modificări importante odată cu descoperirea continentului american, când s-au adus în Europa cartoful, roşiile, porumbul şi ardeiul gras.
Dacă nu ai fost niciodată în Italia sau nu ai cunoscut-o îndeajuns probabil ai impresia că toţi italienii mănâncă doar pizza şi paste. Ei bine, bucătăria italiană este foarte variată şi bogată. În Milano se mănâncă mult risotto, în Bologna se mănâncă tortellini, iar în Napoli nu trece nicio zi fără pizza.
Reţetele culinare preferate diferă nu numai de la o regiune la alta, ci şi de la un oraş la altul. Fiecare zonă are o anumită reţetă de paste sau sos pentru paste, aşa cum fiecare preferă un alt tip de brânză sau un alt vin. Italia este probabil ţara cu cea mai variată bucătărie pentru că avut şi o istorie plină.
Multe reţete italiene conţin brânză de diverse tipuri – italienii ştiu să prepare sute de tipuri de brânză diferite. Chiar şi faimoasa mozzarela există în mai multe varietăţi, toate la fel de gustoase. Mai puţin cunoscute, dar nu mai puţin utilizate în Italia sunt parmigiano-reggiano, ricotta, tirolese sau robiola.
În afară de brânzeturi, bucătăria italiană foloseşte foarte mult măslinele, uleiul de măsline, prosciutto – un tip de şuncă italiană – roşiile uscate la soare, anghinarea, ciupercile porcini. Ca toate reţetele mediteraneene şi cele italiene sunt condimentate din belşug cu salvie, rozmarin, oregano, usturoi, busuioc, cimbru şi alte verdeţuri specifice zonei.
Totuşi, pastele rămân cel mai cunoscut ingredient din bucătăria italiană. În funcţie de formă şi dimensiune, italienii le numesc penne, spaghetti, fusili, rigatoni, farfale, gnocchi şi multe altele. Dacă sunt şi umplute, atunci au cu totul alte nume, de pildă tortellini sau ravioli. Pastele sunt adesea servite cu sosuri italiene, făcute după reţete vechi. Cea mai simplă reţetă de sos pentru paste este cea cu roşii, Însă există multe alte sosuri delicioase, de la pesto până la alfredo sau arrabiatta.
Fiecare masă italiană este neapărat urmată de o conversaţie plăcută în faţa unele cafele cu specific italian, de pildă un espresso sau un cappuccino.

Paste cu legume

Paste cu legume

  • Timp de preparare: 10 min
  • Timpul de gatire: 20 min
  • Gata in: 30 min

INGREDIENTE

  • 1 pachet punga tăieţei laţi
  • 200 g roşii uscate în ulei
  • 2 dovlecei
  • câteva frunze mentă
  • 1 lingura ulei
  • sare
  • piper
  • PREPARARE

1. În apă cu sare se pun tăieţeii la fiert, conform timpului înscris pe pachet.
2. Între timp, dovleceii se spală, se curăţă de coajă şi se taie rondele sau cuburi, în funcţie de preferinţe. Într-o tigaie cu ulei, se pun dovleceii să se călească uşor şi, după ce s-au rumenit puţin pe ambele părţi, se adaugă roşiile uscate.
3. Se scutură tigaia şi se lasă 10 minute pe foc. Pastele fierte se scurg, se amestecă cu legumele sotate şi se potriveşte gustul de sare. Se serveşte cu mentă deasupra.

Supă minestrone

Supă minestrone

  • Timp de preparare: 15 min
  • Timpul de gatire: 25 min
  • Gata in: 40 min

INGREDIENTE

  • 250 g paste mici
  • 200 g mazăre
  • 2 dovlecei mici
  • 2 cartofi
  • 2 roşii
  • 1 ceapă
  • 1 tijă de ţelină
  • 2 căţei usturoi
  • 1 rămurică rozmarin
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper

    PREPARARE

1. Toate legumele se spală, se curăţă şi se taie cât mai mărunt. Se curăţă şi se taie usturoiul.
2. În oala de supă se pune uleiul la încins şi apoi toate legumele, în afară de mazăre şi us¬turoi. Se lasă 5 minute să se înmoaie toate legumele, după care se toarnă 1,5 l de apă. Se adaugă rozmarinul, usturoiul şi se lasă să fiarbă. După ce a dat în clocot, se micşorează focul şi se lasă 20 de minute la fiert.
3. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se pun în oală pastele şi mazărea. Se potriveşte gustul de sare şi, când pastele sunt fierte, supa este gata.

Lasagna gratinată

Lasagna gratinată

  • Timp de preparare: 20 min
  • Timpul de gatire: 45 min
  • Gata in: 1 ore, 5 min

INGREDIENTE

  • 1 cutie lasagna

Pentru sosul de carne

  • 800 g roşii în bulion
  • 300 g carne tocată de vită
  • 1 ceapă
  • 1 căţel usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura oregano sau cimbru
  • 150 g parmezan ras
  • sare
  • piper

    Pentru sosul alb

    • 800 g unt
    • 80 g făină
    • 500 ml lapte
    • nucşoară rasă

      PREPARARE

    1. Sosul de carne: se taie mărunt ceapa şi usturoiul şi se pun într-o lingură de ulei încins. Când ceapa a devenit translucidă, se adaugă roşiile tăiate şi sosul lor, cimbrul sau oregano. Se lasă la foc mic 20 de minute.
    2. În cealaltă lingură de ulei Unisol încins se rumeneşte carnea cu sare şi piper. Când carnea e pătrunsă şi
    îşi schimbă culoarea, se pune în vasul cu sos de roşii şi se mai fierbe 5 minute.
    3. Sosul alb: se topeşte untul, se pune făina. Se amestecă rapid cu untul şi apoi se pune laptele amestecând. Se lasă pe foccirca 5 minute să se îngroaşe sosul. Se adaugă sare, piper şi nucşoară.
    4. Se unge un vas cu ulei şi se pun compoziţiile alternativ şi parmezanul. Se coace 45 de minute la cuptor.

    Lasagna cu sos de roşii

    Lasagna cu sos de roşii

    • Timp de preparare: 60 min
    • Timpul de gatire: 30 min
    • Gata in: 1 ore, 30 min

    INGREDIENTE

    • 1 pachet foi lasagna
    • 2 lingurite ulei de masline

    Pentru umplutură

    • 600 g carne vita tocată
    • 2 cepe rosii
    • 2-3 lingurite pasta de măsline roşii
    • sare
    • piper macinat
    • cimbru proaspăt şi uscat

      Pentru sosul de roşii

      • 1 kg roşii
      • 3-4 lingurite ulei de măsline
      • 2 lingurite faina integrala
      • cimbru verde
      • 1 lingurita miere
      • 500 g unt
      • 2 linguri pesmet

        PREPARARE

      • 1. Se pun foile de lasagna să fiarbă, în apă cu sare şi cu 2 linguriţe ulei de măsline şi se lasă să dea în câteva clocote. După ce s-au înmuiat, se scot în sită şi se lasă să se scurgă.
      • 2. Separat, carnea de vită se toacă şi se căleşte în uleiul de măsline împreună cu ceapa roşie tocată fideluţă şi cu 1-2 linguriţe pastă de măsline roşii. Se stropeşte cu puţină apă călduţă şi se lasă să se pătrundă bine.
        3. Spre sfârşit, se adaugă sarea, piperul şi cimbrul. Se amestecă bine şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se tapetează tava cu unt şi cu pesmet şi se pun foile de lasagna pe toată suprafaţa. Se pune un rând de carne, unul de foi de lasagna, carne şi iar foaie de lasagna.
        4. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se zdrobesc cu blenderul. Piureul obţinut se pune să fiarbă la foc mic, se adaugă mierea, piperul, sarea şi cimbrul verde şi se lasă să dea în câteva clocote. Dacă sosul este prea subţire, se poate îngroşa cu puţină făină cernută. Se toarnă în tava cu lasagna şi se bagă în cuptorul cald. După ce s-a rumenit, se serveşte ornată cu frunzuliţe de cimbru verde.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu