9.Bucataria spaniola

Paella cu creveti si fructe de mare - un simbol pentru bucateria spaniolaBucătăria spaniolă constă într-o marie varietate de reţete conţinând ingrediente diferite, dar întotdeauna proaspete şi de calitate. Pentru că se înscrie în linia bucătăriilor mediteraneene, tradiţia culinară spaniolă pune accentul pe natural, pe prospeţime şi desigur pe sănătate.
În Spania, mâncarea este un mod de viaţă, iar în jurul ei se formează prietenii şi se înfiripă relaţii de iubire. Bucătăria spaniolă reuneşte feluri de mâncare caracteristice diferitelor regiuni, cu ingrediente speciale şi influenţe arabe. Multe mâncăruri sunt preparate astăzi exact aşa cum se preparau acum 200 de ani.
Din multitudinea de reţete spaniole, câteva pot fi considerate comune tuturor zonelor ţării: tortilla de patata, paella, cârnaţii chorizo, brânzeturile şi tocaniţele delicioase. Chiar dacă se prepară diferit de la o regiune la alta, toţi spanolii le gustă cu aceeaşi plăcere.
Există şi multe reţete de mâncare ce au la bază leguminoasele – mazăre, fasole uscată sau verde. Spaniolii sunt îndrăgostiţi şi de supe, dar şi de pâine, ambele cunoscând o mulţime de varietăţi.
Salatele nu sunt la fel deimportante ca în restul regiunilor mediteraneene. Spaniolii înţeleg prin salată ceea ce înţeleg şi mulţi români, adică un amestec rudimentar de frunze verzi cu felii de castravete. În schimb, legumele sunt parte intregrantă din multe reţete culinare. Bucătăria spaniolă foloseşte intens cartofii, roşiile, ardeii graşi, fasolea şi ciupercile.
Un alt punct forte al reţetelor spaniole este usturoiul care se combină cu orice, în orice reţetă culinară, până şi în supe. De asemenea, la loc de cinste pe mesele spaniolilor stau măslinele, fie sub formă de ulei, fie marinate sau crude, servite ca aperitiv. Uleiul de măsline şi usturoiul sunt printre puţinele constante în bucătăria spaniolă – uneori sunt singurele ingrediente comune pe care le au aliemntele din două zone geografice ale Spaniei.
Bucătăria spaniolă include şi multe reţete cu carne. Puiul, iepurele şi porcul se pun în mâncare sau se folosesc pentru salamuri şi cârnaţi – prefertaul spaniolilor este chorizo, un cârnat afumat picant. La capitolul „carne” nu tebuie să uităm peştele şi fructele de mare. Caracatiţa gătită în propria ei cerneală este cel mai gustat preparat din fructe de mare, dar acelaşi animal marin se poate regăsi şi în supele de peşte, care se fac după reţete ce diferă de la o regiune la alta.
O altă supă faimoasă în Spania este gazpacho, făcută cu roşii, ulei de măsline, usturoi, castraveţi şi servita rece cu crutoane.
În ce priveste băuturile, spaniolii îşi încep dimineţile cu cafea, dar după amiaza este stropită din plin cu sangria, un punch făcut din vin roşu şi fructe aromate, care se găseşte peste tot în Spania.


Specialitate “latino”

Specialitate “latino”

  • Timp de preparare: 45 min
  • Gata in: 45 min
  • Timp de asteptare: 
    60 minute

INGREDIENTE

  • 500 g mușchi de porc, fără grăsime
  • 1 lingura ulei de măsline
  • 3 linguri oţet de mere cu miere
  • 4 linguri muștar
  • 1 lingurita miere
  • 1/2 lingurita sare de mare
  • 1/2 lingurita piper
  • 1 dovlecel mare sau 4 mici
  • salvie proaspătă

    PREPARARE

1. Muşchiul de porc se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie felii mai groase. Într-un bol, se amestecă 2 linguri de muştar cu sare, piper şi miere, până se omogenizează. Se ung bine bucăţile de carne cu sosul de muştar, se pune totul într-o pungă şi se dă la rece pentru o oră.
2. Între timp, se aprinde flacăra în cuptor, pentru a se încinge.
3. Se scoate carnea din frigider şi se pune la călit, în ulei încins, timp de 5 minute, la foc potrivit. Apoi, se transferă într-o tavă pentru fripturi, se stropeşte cu oţet de mere cu miere, amestecat cu restul de muştar şi se introduce în cuptor, pentru un sfert de oră.
4. Între timp, se curăţă şi se spală dovleceii, apoi se taie rondele dacă sunt mari sau pe lung, dacă sunt mici. Se sărează şi se dau cu piper, apoi se pun pe grătarul încins, câte 2 minute pe fiecare parte.
5. Pentru servire, se aşterne pe farfurie un pat de dovlecei la grătar, iar deasupra se pune carne cu sos. Se decorează cu salvie proaspătă tocată fin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu