2.Bucatarie mexicana

http://www.unica.ro/retete/wp-content/uploads/2011/05/11-bucataria-mexiana.jpgBucătăria mexicană, un amestec de elemente tradiţionale şi europene, este cunoscută pentru varietatea de ingrediente, pentru decoraţiile colorate şi apetisante, dar şi pentru multitudinea condimentelor, majoritatea fiind specifice Mexicului.
Printre cele mai folosite ingrediente sunt dovleacul, ardeiul, dar mai ales porumbul şi fasolea. Porumbul se foloseşte cel mai mult pentru masa, o cocă mexicană, din care se fac tamale şi tortilla, dar aceeaşi cereală este întâlnită în multe alte reţete culinare mexicane, ca şi boabele de fasole. A doua cea mai consumată dintre cereale este orezul.
Dintre verdeţuri şi condimente, bucătăria mexicană foloseşte cel mai mult cacao, oregano, scorţişoară, chilli, ceapă şi usturoi.
Un rol important în tradiţia culinară a Mexicului îl joacă ciocolata, foarte apreciată încă de pe vremea aztecilor. La început, ciocolata era o băutură uşor amăruie, făcută din seminţele arborelui de cacao, şi condimentată cu ardei iute sau vanilie. Înainte de sosirea europenilor în America de Sud, ciocolata era un lux şi o foarte folosită monedă de schimb. Chiar dacă astăzi este mai accesibilă, ciocolata încă joacă un rol major în bucătăria mexicană, fiind folosită în reţete de prăjituri sau în băuturi tradiţionale – de pildă champurrado.
Astăzi, mexicanii apreciază şi brânzeturile, chiar dacă înainte de sosirea europenilor nu ştiau ce sunt fiindcă nu consumau produse lactate. După ce spaniolii le-au adus animale de lapte, mexicanii au dezvoltat propriile reţete de brânză, ţinând cont de gusturile lor şi ale coloniştilor. Aşa au apărut un număr mare de brânzeturi tradiţionale, de la queso fresco, până la Oaxaca şi Chihuahua – acestea din urmă sunt specifice Mexicului.
Reţetele cu carne sunt şi ele la mare preţ, mai ales în nordul Mexicului, unde se cresc vite, capre, dar şi struţi. Cel mai cunoscut sortiment este arrachera, muşchiul abdominal al vitelor.
Turiştii care se aventurează în zonele rurale, descoperă o bucătărie mexicană mult mai ciudată, caci oamenii de la ţară preferă reţete exotice, din ingrediente pe care noi nici măcar nu le considerăm comestibile: carne de iguană, şarpe, maimuţă şi o mulţime de insecte. Ouăle de furnică şi insectele prăjite, chiar dacă te duc cu gândul mai mult la zone asiatice, sunt delicatese apreciate şi în Mexic.
Chiar dacă nu te încântă lăcustele la grătar, bucătăria mexicană are totuşi destule delicii pe care le-ar gusta oricine. Reţetele de burrito, empanadas, quesadillas, tacos, tamale sunt uşor de făcut şi foarte gustoase, la fel ca şi cajeta, churros, dulce de leche şi alte deserturi care îţi lasă gura apă.
Dacă toate acestea nu te conving, atunci bucătăria mexicană trebuie încercată măcar pentru faptul că, din 2010, reţetele tradiţionale au intrat în patrimoniul universal UNESCO.


Frigărui cu mix mexican

Frigărui cu mix mexican

  • Timp de preparare: 30 min
  • Timpul de gatire: 40 min
  • Gata in: 1 ore, 10 min

INGREDIENTE

  • 800 g muşchi afumat de porc
  • 2 crengute busuioc
  • piper
  • boia iute
  • sare
  • ulei de măsline
  • beţe pentru frigărui

Pentru mixul mexican

  • 300 g orez
  • 200 g porumb dulce
  • 2-3 bucati ardei roşu
  • 50 g unt
  •  piper

    PREPARARE

    1. Muşchiul afumat de porc se taie felii subţiri, se condimentează cu sare, piper şi boia. Se rulează şi se prinde cu beţele pentru frigărui.
    2. Se lasă câteva minute la rece şi, între timp, se alege orezul, se spală în câteva jeturi de apă şi se pune să fiarbă în 600 ml de apă. În timpul fierberii, se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic.
    3. Separat, se scoate porumbul din conservă, se trece prin câteva jeturi de apă şi apoi se lasă să se scurgă. În orezul fierbinte se adaugă untul, porumbul şi ardeii tocaţi cubuleţe. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare, piper şi busuioc.
    4. Frigăruile se aşază pe grătarul încins şi se răsucesc de pe o parte pe cealaltă, astfel încât să nu se usuce. Se servesc cu mixul mexican, ornate cu frunze de busuioc.

  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu