5.Bucataria orientala

Bucataria orientala - falafel pe farfurie, servita cu salata si sosuriPlină de arome exotice, bucătăria orientală îţi oferă o călătorie culinară prin ţările arabe, India, China şi alte ţări ale continentului Asiatic. Dacă vrei să încerci fascinantele reţete orientale vei trece prin ţări ca Thailanda, Vietnam, Indonezia, Filipine, India, dar şi Pakistan, Kazakhstan, Mongolia, Iran, Turcia, Yemen.
Cu atâtea tari, atâtea culturi şi obiceiuri, bucătăria orientală înseamnă o mare diversitate de gusturi, arome, forme şi culori. Istoria culinară a acestei regiuni este greu de schiţat pentru că reţetele variază mult de la o zonă la alta.
Cert este că bucătăria orientală e la fel de veche ca şi civilizaţia. S-a născut în antichitate, a suportat diverse influenţe, inclusiv pe cea europeană în timpul colonizării, apoi s-a dezvoltat independent.
Reţetele din sud-vestul Asiei – India, Pakistan, Sri Lanka, etc. – au fost influenţate mult de arabi şi perşi, astfel că şi azi se folosesc mult condimente picante precum ardeii iuţi şi cuişoarele. Mâncarea are o aromă puternică şi este mai degrabă colorată.
În partea de sud-est – Tailanda, Cambodgia, Vietnam, Indonezia, Singapore – se folosesc în reţete culinare condimente un pic mai blânde stinse cu suc de lămâie şi verdeţuri.
Chiar şi aşa, mâncarea tailandeză rămâne picantă, chiar dacă ingredinetele sunt gătite uşor. În reţetele tailandeze este foarte important echilibrul. La o masă sau chiar la un fel de mâncare, bucătarul încearcă să obţină un echilibru între cele cinci gusturi fundamentale: iute, acru, dulce, sărat şi amar.
În Vietnam, echilibrul gusturilor contează mai puţin. Mai importantă este prospeţimea ingredientelor care duc la reţete culinare sănătoase şi delicioase. Se folsesc mult sosul de soia, orezul, fructele, legumele şi verdeţurile proaspete. În ce priveste carnea, se consumă mai mult puiul, porcul, peştele şi fructele de mare, deşi există o puternică tradiţie vegetariană influenţată de valorile budiste.
O parte importantă din bucătăria orientală, reţetele indiene mizează de asemenea pe legume, mulţi oameni fiind vegetarieni convinşi. Pentru mai mult gust se adaugă condimente, verdeţuri şi fructe. Cultura şi obiceiurile hinduse au jucat un rol crucial în dezvoltarea culinară a Indiei, care a fost marcată şi de interacţiunea cu mongolii şi britanicii.
Asemănătoare în unele zone cu a Indiei, bucătăria orientală pakistaneză are totuşi propriile tradiţii şi propria istorie, una foarte bogată de altfel. Dintre multele şi variatele reţete se remarcă cele de kebap, care deja au cucerit lumea întreagă. Carnea friptă a jucat un rol important în alimentaţia pakistanezilor încă din cele mai vechi timpuri. În ce priveşte kebap-ul, există multe tipuri pe care oamenii le preferă în funcţie de regiunea în care locuiesc.
Diferitele tipuri de pâine şi orezul preparat după diverse reţete sunt un alt punct important în bucătăria orientală şi pakistaneză.

Pui în sos oriental cu orez

Pui în sos oriental cu orez

  • Timp de preparare: 40 min
  • Timpul de gatire: 60 min
  • Gata in: 1 ore, 40 min

INGREDIENTE

  • 800 g carne de pui - piept şi pulpe
  • sare
  • piper
  • ulei de floarea-soarelui

Pentru sosul oriental

  • 1-2 cepe roşii
  • sare de mare
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 4-5 linguri sos de soia dulce
  • 4-5 linguri soia picant
  • 1 crenguta rozmarin
  • 1-2 lingurite miere
  • Pentru garnitură

    • orez chinezesc sau fidea

      PREPARARE

    1. Se pregătesc bucăţile de carne, se taie mai mici, se condimentează cu sare şi piper, se stropesc cu ulei şi cu sosul de soia picant şi se prăjesc în ulei de floarea-soarelui.
    2. Se prăjesc la foc mic, se răsucesc de pe o parte pe cealaltă şi, după ce s-au rumenit uniform, se scot şi se pun să se scurgă pe un prosop absorbant.
    3. Separat, se curăţă ceapa roşie, se toacă fideluţă şi se căleşte în uleiul încins. Se lasă să devină sticloasă şi se adaugă sosurile de soia şi mierea. Se amestecă bine şi după ce a dat în câteva clocote, se opreşte focul şi se lasă la rece.
    4. Sosul se strecoară, ca să nu se simtă firele de ceapă şi se toarnă peste bucăţile de pui. Platoul se ornează cu frunze de salată sau de varză creaţă şi crenguţe de rozmarin. Puiul se serveşte cu garnitură de orez sau de fidea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu